Metabstract leren-ii

„Het is mooi opgeschreven”, reageert een docent Nederlands, „maar het is ook veel informatie. Alles lijkt op elkaar, het wordt een soort deken waar alles onder kan vallen.”

Abstracties kunnen natuurlijk misbruikt worden als “lege hulzen,” maar principieel bevatten ze veel informatie. Het genoemde “wolkendekeneffect” lijkt me het gevolg van onze verwarring over het abstractieniveau (A of B): een idee kan niet opbloeien zonder aanknopingspunten. Beginnetjes (van een oud rolletje plakband).

Een ander: „Kan het concreter? Je ziet her en der begrippen terugkomen, maar wat zijn nu de verschillen met het vakkenpakket dat er al was?”

Nee, het kan niet concreter. Wat wel kan – in een later stadium: een handreiking met verschillende mogelijke invullingen.

Nieuwe onderwijsdoelen zijn volgens de initiatiefnemers nodig omdat de huidige verouderd zijn, overladen en onsamenhangend.

Nou weet ik niet of doelen overladen kunnen zijn, maar de enige samenhang tussen vakken onderling was hun ontologische claim. Kan dat bij levensbeschouwing? Nou ja, dus geen samenhang.

Leerlingen moeten ook weten waarom ze iets leren.

En waarom hun bewustzijn kan bestaan. En waarom dan niet gelijk ook hoe?

Er staan algemeenheden in, zoals bij Moderne Levende Talen: „De school is een oefenterrein voor het grensoverstijgend leren communiceren: het biedt contexten die de leerlingen uitdagen om hun persoonlijke grenzen te verleggen.”

Dat lijkt me op zichzelf géén goed voorbeeld van een algemeenheid, behalve dan indien heel letterlijk – hè wat – genomen. Taalverwerving beschermt tegen waanzin: tja voorwaar een platitude als een Fries Hollandse koe.

Uit het conceptstuk Nederlands: leerlingen moeten „keuzes maken als het gaat om woordenschat, grammatica” om te leren „hoe vorm en betekenis samenhangen met het beeld en imago dat ze van zichzelf neerzetten.”

Dit gaat natuurlijk te ver: dat leer je helemaal niet bij Nederlands. Althans, zoiets zie ik niet bij collega’s. Maar het begin is er[in terug te vinden mits meta-abstract of beter metabstract geëquipeerd].

Is dit leren2.5..?

Bron: Mirjam Remie & Maarten Huygen – https://www.nrc.nl/nieuws/2019/07/03/destilleer-hier-maar-eens-een-curriculum-uit-a3966038 3 juli 19


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *