De waan der zin
„De tijd beleven: doen we dat niet al de hele dag? Walshe legt uit dat mensen geprogrammeerd zijn om zich bezig te houden met de toekomst en met het verleden. Er zat evolutionair voordeel in lering trekken uit het gebeurde en plannen maken. Maar ‘in het moment zijn’, het ‘nu’ ervaren – dat is lastig. Walshe: „Boeddhistische monniken zijn er al millennia mee bezig. Tegenwoordig proberen we wanhopig in het moment te geraken met een mindfulness-app. Het probleem is zo oud als de mensheid, maar in ons stuk geven we het een 21ste-eeuwse smaak.
Er zat evolutionair voordeel in reflecteren op verleden en toekomst?! Maar deze mensen begrijpen niet in de verste verte wat ons mens – Sapiens – maakt!
Alsof het überhaupt zinvol zou kunnen zijn om in het hierennu te bestaan!
En laten we wel wezen – het boeddhisme is primair gebaseerd op de ervaring dat betekenis niet mogelijk is in de uitzichtloosheid van het cyclische karakter van de premoderne samenleving.
Maar dat terzijde – het punt is onze conceptuele fenomenologie. Conceptuele wezens zoals wij, die conceptueel vaardig zo niet virtuoos zijn en die conceptuele vaardigheid natuurlijkerwijze op zichzelf hebben toegepast, waarom zouden die zich bezighouden met iets anders dan dat fantastische spel dat dat talent mogelijk maakt?
Gegeven deze bijzondere hoedanigheid – dan is inderdaad, dat staat buiten kijf, ieder conceptueel spel zoals ook Jennifer Walshe voor staat, ons wezen!
Bron: Joep Stapel – https://www.nrc.nl/nieuws/2019/02/20/daadwerkelijk-in-het-moment-zijn-dat-is-lastig-a3654723 20 februari 19