Onze aandacht voor details

Een fotografisch geheugen staat een conceptueel geheugen in de weg.

Als we denken aan AI (Autonome Intelligentie), dan krijg ik altijd de indruk dat die de beschikking heeft over 100% zelftransparantie: hij weet hoe het met hem is, hij kent alle details over zijn (lichamelijke, maar wellicht ook geografische) situatie: hij weet wat hij wil.

Maar zo zitten wij – SAPIENS – niet in elkaar. Ons geheugen is op z’n zachtst gezegd rommelig en meandert, we hebben niet zoveel te zeggen over wat er precies blijft hangen en de meeste details zijn ontoegankelijk. Waarom zou dit zo’n groot voordeel zijn?

Ik moet in deze context ook denken aan musici die een zogenaamd absoluut gehoor hebben, wat handig lijkt in muzikantenland, maar wat het niet altijd is, omdat je dus ook op kleine foutjes geattendeerd wordt en dan de grote lijn misschien verliest.

Ongetwijfeld schrijft Oliver Sacks erover in Musicophilia als hij beschrijft dat het zelfs een ergerlijke eigenschap kan zijn, omdat je bij iedere uitvoering van een orkest wel dergelijke foutjes hoort die je ervaring impacten op een manier die in het geheel aan de “slordige” luisteraar voorbijgaat: die hoort in feite wat de bedoeling is om te horen!

En stel nu dat je niet alleen een fotografisch geheugen hebt, maar dat dit geheugen ook nog ‘es 100% adequaat is: dus a la Lucy en Limitless wordt op het juiste moment alle in het geheugen opgeslagen visuele en auditieve informatie die verband houdt met de betreffende situatie, gerepresenteerd. Volgens de twee genoemde films zou dit moeten leiden tot een explosie van ideeën, maar eigenlijk is niet zo duidelijk hoe dan.

Immers, als je je ervan bewust zou zijn dat je zeer gedetailleerde representaties van toepassing zijn op het hier-en-nu, hoe zou je dan tot die conclusie moeten komen? Door middel van de details?!

In theorie kunnen details leiden tot meer ideeën, maar ligt het niet veel meer voor de hand dat onze aandacht moet worden opgeëist door de verbanden die we leggen zodat die ideeën gedacht kunnen worden? Maar verbanden die we leggen worden ondergesneeuwd door haar details!


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *