Seks is de allermooiste metafoor voor transionaliteit
“Want communiceren over seks is zo belangrijk – om te ontdekken wat onze partner wil, bijvoorbeeld, en wat we zelf eigenlijk willen.
Maar we kunnen toch helemaal niet weten wat we willen?! Dat wil zeggen: we hebben fantasieën, maar op dit punt lijkt me weten wat je wil een vreemde uitgangspositie omdat het niet zo’n vooraf vastgesteld ding zou moeten zijn, zoals een planeet om een andere zon. Sterker: iedere seksuele partner roept andere verlangens en ideeën op en die zullen ook meanderen. Als het goed is.
“Mensen hebben de behoefte om bij de ‘normale meerderheid’ te horen, zegt Laan, zeker op het gebied van seks.
Dat lijkt me een bizar statement. Maar het betreft hier natuurlijk mensen die in haar praktijk terechtkomen.
“Mensen willen tabellen en percentages zien – alles om maar te kijken of ze niet afwijken van het gemiddelde.
Dat lijkt me ondenkbaar. Maar nogmaals: het gaat hier om mensen die juist een probleem zijn tegengekomen. Dan is de angst dat dit probleem een onweerlegbaar fundament heeft niet zo vreemd.
“Het lijkt een ongeschreven regel dat seks iets is waar de ander recht op heeft. En daardoor krijgen we vaak een schuldgevoel als we niet “leveren.
Dat is precies zo’n prachtige prolepsis die de sociale verkering kenmerkt. De mogelijkheid van schuldgevoel schept dus ook het omgekeerde: het chanteren van de ander door voorwaarden te stellen of “iets” subtieler: “Als je lief bent, pijp ik je.”
“Ook jezelf kwetsbaar durven opstellen is belangrijk. Vaak geldt: hoe kwetsbaarder, des te beter de seks.
Dat paart goed met het idee dat juist het tijdelijke het enige is dat betekenisvol kan zijn. Wat de essentie is van het transionele denken en daardoor ook tegenover het rationele denken staat. Er is geen perfectie, er is alleen maar kleur.
„Als iemand geen zin heeft in seks, dan is de kans groot dat de partner zich persoonlijk afgewezen voelt, en denkt: ben ik niet aantrekkelijk?
Die omkering is boeiend. Tjokvol vooronderstellingen vanuit een specifiek, maar persoonlijk gevormd model van een moderne relatie.
„Elkaars wensen en voorgeschiedenis kennen is goed, maar lust ontstaat door verleiding en niet door overreding.
Beter kun je dingen soms niet uitdrukken, Ellen!
† Gemma Venhuizen – https://www.nrc.nl/nieuws/2018/06/08/hoe-vaak-we-seks-moeten-hebben-dat-is-niet-de-goede-vraag-a1605945 8 juni 18