Nadenken is juist LOS komen van de werkelijkheid

Wij hebben therapeutische inzichten, wij lezen romans om te reizen. Zijn we dan informatie aan het verwerken? In dat eerste geval wel, in het tweede geval… is het onvoldoende om het zo te duiden, hoewel zonder tekst natuurlijk niets van de grond komt. Maar ook in het eerste geval: als een inzicht diep genoeg is, dan is het onmogelijk dit te beschrijven door het toevoegen van een regel. Het verandert de hele perceptie zelf.

Hoe werkt dat met A.I..? Die kan vragen beantwoorden, ongetwijfeld binnenkort ook samenvatten. Maar kan het een gedicht begrijpen? Dat kan alleen aan de hand van de persoonlijke, zelfs eenzame ervaring.

En wanneer zou een A.I. eenzaam zijn?

“Als wij iets leren, heeft dat gevolgen voor onze hele bewustzijn. Dat is de enige manier om ons bewustzijn te verklaren. Het maakt ook duidelijk waarom wij ons niet (meer) kunnen voorstellen hoe het was om niet te kunnen rekenen. Maar hoe zou dat zijn voor een A.I.?

Als we het informatieparadigma hanteren, dan is nieuwe informatie simpelweg een set proposities die worden toegevoegd. Zoals Spinoza nieuwe inzichten afleidt. Maar voor ons kan dat alles veranderen: overal invloed op hebben.

Dat staat het informatieparadigma toch niet toe?


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *