De verbeelding van succes
“Natuurlijk smaakt deze koffie beter dan die op kantoor. Want iets waarvan we verwachten dat het beter is, smaakt ook beter en vinden we dus meer geld waard – of omgekeerd: iets wat duurder is móét wel beter zijn.
Je hebt het gevoel dat het kwartje valt – dat je het echt begrijpt – op het moment dat je je realiseert dat je het
formuleert zoals je denkt dat het is. Maar dat hoeft natuurlijk helemaal NIETS te maken te hebben met hoe het in werkelijkheid is. Behalve met zoiets als een dure smaak;-)
“Op dezelfde manier vergelijken we voedsel met de grootte van ons bord en de prijs van een autoradio met die van de hele auto. We zijn gewoon slecht in absoluut denken, we bezien alles relatief.
De maan met de bomen er vlakbij? Maar wat zou “absoluut” denken behelzen? Je vergelijkt de prijs van een autoradio met een gewone radio? Of je realiseert dat een autoradio pure luxe is?
“Als je weet hoe lastig het is je financiële gedrag te verbeteren, zakt de moed je in de schoenen.
Deze zin moet onzin zijn. Niets is namelijk makkelijker. Maar waarom zou je?
“Onbewust gaan we er vaak vanuit dat de prijs ongeveer de waarde uitdrukt. We verwarren een hoge prijs met kwaliteit omdat waarde moeilijker te beoordelen is.
Dit is trouwens ook onzin: het punt van dure dingen is dat ze zelfrespect genereren bij mensen die geen ziel hebben (zij die denken dat het om “succes,” maar belangrijker nog, het image van “succes” draait).
†Martine Kamsma – https://www.nrc.nl/nieuws/2018/04/13/hoe-geld-je-voor-de-gek-houdt-a1599356 13 april 18