“Heil Hitler!” ze konden het niet laten..
“Het Nationaal Militair Museum Soesterberg heeft een zeer zeldzame Duitse handleiding van de geheime Enigma-code bemachtigd. Het is een van de drie nog overgebleven exemplaren ter wereld die bekend zijn. [..] De boeken zijn zo zeldzaam, omdat de meeste handleiding werden vernietigd zodra ze in handen van de geallieerden dreigden te vallen. Bovendien waren de teksten geschreven met inkt die oplost zodra deze in aanraking komt met water.
Zeldzaamheden zijn altijd zo fascinerend. Maar waarom?
En waarom zijn er zo weinig verraders in een oorlog? Was er echt maar één verrader van de Duitse plannen die de grens met Nederland overstak?
“In het kraken van de Enigma-code speelde de Britse wiskundige Alan Turing een belangrijke rol. Zijn werk speelde een cruciale rol in het verloop van de oorlog, vooral met betrekking tot de U-bootoorlog in de Atlantische Oceaan en de landing in Normandië. Over Turing en zijn werk aan de Enigma-machine werd onlangs de film The Imitation Game gemaakt.
Never send a human to do a machine’s job.
Maar meer avantgarde to the point: ik zou niet weten hoe de macht van de dialectiek krachtiger kan worden gedemonstreerd dan middels de Universal Turing Machine. Maar de computer veranderd ons doordat wij veranderen om de computer te kunnen bouwen. Mogelijkheden scheppen verandering omdat mogelijkheden zich alleen in onze bewustwording – onze sensualistische sensitiviteit – kunnen manifesteren middels de ideeën die we krijgen.
Vanuit die optiek veranderen we zonder grip op dat proces te hebben. Ergens hebben mensen dat wel door – dan voelt het als spanning of als angst – ergens ook niet – want het gevoel dringt zich op dat onze eigen, eigenmenselijke vrijheid, eigen waardigheid zullen gaan verliezen en dat daar niets aan te doen is. Maar dat gevoel kan alleen op die manier worden uitgelegd als mensen toegeven dat hier iets speelt.
Hier licht heel duidelijk een open einde.
Bron: http://www.nu.nl/cultuur-overig/4256746/museum-soesterberg-bemachtigt-unieke-handleiding-enigma-code.html 4 mei 16