“And they got me one

Het verband tussen (inspiratie)bronnen, achteraf natuurlijk, betekenis in je leve je leven en dus ook “wat je wil.” Die bronnen sturen je gedachten en daardoor verwijzen ze daarnaar terug. Maar je had evengoed iets anders kunnen nemen en dan had je een totaal andere betekenisconstructie opgebouwd.

Daarom is het dus ook zo dat alles lijkt te hebben geholpen. Je moet wel de ervaring hebben dat het “als door een wonder” samenkomt, omdat dat de enige wijze is waarop het zich kan voordoen. Maar belangrijker nog – je kunt het niet anders zien dan betekenisvol omdat dat het perspectief is dat je nu inneemt.

Vergelijk het bad. Je denkt “laat ik ‘es lekker in bad gaan zitten” en dan ga je in bad zitten en dan word je in toestand C “gezogen.” Hoe kon je nou weten dat je C zou “worden” terwijl je je niets voorbijgaand aan B voorstelde? De truc is nu natuurlijk dat wanneer je F wil, je je realiseert dat je E moet ondernemen. Maar deze toepassing toont toch nog onvoldoende het “verdubbelingseffect” (het zichzelf versterkende … winner-takes-all..? [https://ase.tufts.edu/cogstud/dennett/papers/multdrft.htm]).

Net zo als “de wens de vader van de gedachte is” – dat is een waarneming van hetzelfde fenomeen. Alsof het data dots zijn, die de functie – het hele idee – als het ware suggereren maar in feite onderdeel ervan zijn.

Of neem het effect dat ik bij het uitleggen van een spel de ander telkens een suggestie doe die “achteraf” vooral goed voor mij zelf blijkt te zijn! Dit is een minder duidelijk “echt” effect, maar het is, (b)lijkt nu, typisch een bewuztijnseffect!

[“The truth will set U free.” But is that because it is the truth, or because the truth is something that will set U free!] Er moet een relatie zijn met dat vreemde idee dat oprecht zijn psychologische problemen voorkomt. Waarom toch zou liegen dat vreemde probleem opleveren dat je gevoelsleven “in de knoop komt?” Door de verknoping met gevoelens. Maar waarom zit/werkt dat zo? Door de structuur van het beuzijwtijn zelf. Dit moet duidelijk iets te maken hebben met bovenstaande verdubbelingseffect.

Bewustzijn bestaat dan niet, het is eerder een bewustwording (een prachtig gerund) ware het niet dat het dezelfde verkeerde suggestie oplevert.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *