Ik wil dat ik niet weet wat ik wil

“De communicatierevolutie verandert ons denken. We weten nog niet hoe.

Maar we kunnen ons wel realiseren wat voor type veranderingen het teweegbrengt. A la Arendt. En ons tegelijkertijd realiseren dat die veranderingen onvoorspelbaar zijn – we vinden het moeilijk deze veranderingen als zuiver positief in te schatten, omdat ze veranderingen zijn op een hoger niveau: waar we geen overzicht van lijken te hebben.

“En wie van jullie keek gisteravond laat nog naar werkmail?” Opnieuw gaan nagenoeg alle handen omhoog, onder ongemakkelijk gelach. Ze weten het wel, ze hebben zich allemaal al meermaals voorgenomen minder met hun telefoon vergroeid te zijn. Het lukt alleen niet.

Zo vergroeide ik de afgelopen anderhalf jaar met Politico.com – met een soort gretigheid naar Trumpy ontzetting. Gelukkig kan mijn kind heel goed zelf spelen.

“In feite is het heel ‘gewoon’ dat dat niet lukt. De software die we gebruiken is namelijk ontworpen om zo verslavend mogelijk te zijn.

De nadruk op heel “gewoon” is altijd een signaal dat we moeten socratiseren. Onze klakkeloze aannames aan de kaak moeten gaan stellen. “Gewoon” moffelt weg dat er iets wezenlijks speelt. Eigenlijk is “gewoon” “ALARM!”

“Waar je je aandacht op richt, bepaalt immers wat er doordringt (of niet doordringt) tot je bewustzijn, en wat je leert (of niet leert). Een nieuwe taal of vaardigheid leren, reflectie, en zelfstandig leren nadenken zijn allemaal dingen waarvoor je een zekere mate van concentratie, van volgehouden aandacht op moet kunnen brengen.

Dan is het bewustzijn opeens iets onomstotelijks! Niet iets “re-creatiefs,” maar de kerntaak. Vette shyte.

“Het gebeurt mij te vaak dat mijn aandacht verdraaid raakt. Dat ze niet langer wordt gedreven door een doel dat ik zelf gekozen had, maar door een speciaal daarvoor bedoelde prikkel die mijn aandacht weglokt..

Verdraaid!

Maar eigenlijk moeten we dat juist ook willen. Het probleem is eerder dat het weggelokt worden ons ergens brengt waar we liever elders waren geweest.

 

† Bregje Hofstede – https://decorrespondent.nl/7483/wat-je-terugkrijgt-als-je-van-facebook-gaat/1503263633949-e8c6da39 21 oktober 17


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *