Computer-minded

Politieke polarisatie, zoals bijvoorbeeld in Amerika, is een gevolg van de filosofische logica. Wee ons, Aristoteles! Want zijn wij geen Heracliteërs? (De tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen zijn ook een goed voorbeeld van dit probleemdenken.)

Dan lijkt de polderpolitiek van de onderlanden een zegen: een weg uit de ellende van de leer der tegenstellingen. Een wereld van regenbogen. De cornflakesmetafoor. Dit geeft een ander type probleem: onduidelijkheid. Dat wil zeggen: onduidelijkheid niet in de vorm van vaagheid, maar in de vorm van een gebrek aan tegenstellingen en de noodzaak van het compromis.

De waarheid licht niet in het midden, maar schijnt zich daar wel schuil te houden. Het compromis wordt vaak gereduceerd tot een overeenkomst waarin tegenstellingen worden opgeheven. Soms is een situatie zodanig gestructureerd dat het lijkt dat het gerepresenteerd (voorgesteld) kan worden als een these-antithese paar (stel). Vaak wordt er onderhandeld tussen 2 partijen. Je kunt dan een extreme positie innemen zodat je een prijs betaalt die eigenlijk als te laag wordt beschouwd. Maar je komt uit op een bedrag wat tussen beide voorstellen in zit. Aangezien dat voorspelbaar kan zijn, kan dat als een juiste inschatting van de waarheid worden gezien. Wordt correct voorspellen (en dus eigenlijk voorstellen) niet als bewijs (rechtvaardiging) van juist inzicht gezien?

In de natuurkunde is dat zo gek nog niet. Gedenk de landing van de Philae.

“Nee is een interessant woord, maar wat betekent “Ja dan? Toch kunnen we beter.

Als we niet langer de neiging zouden hebben situaties te reduceren tot binariteiten – wat natuurlijk ook versterkt wordt door de neiging de ervaring te hebben verzekerd te zijn van 1 waarheidswerkelijkheid, waardoor het feit tegenover de misvatting, die te wijten is aan fantasie, komt te staan – zouden we dan langer leven?

Vijanden van mijn vijand kunnen mijn bondgenoot zijn. Syrië? Je raakt tot elkaar veroordeeld. Hier is de metafoor van de rechter wel op zn plaats.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *