Je weet het immers nooit

“Elke daad die je stelt is een boodschap. Als je ergens helikopters naartoe stuurt, als je veel blauw op straat hebt lopen. De subtekst van die boodschap is dan bijvoorbeeld: het is hier reuze gevaarlijk.

Mijn lievelings is dan ook: “There’s nothing to see here!

Maar een meer subtiel voorbeeld is tegen jezelf zeggen dat het goed gaat, als het niet zo goed gaat. Wanneer heeft dit nou een positief effect?

Het kan immers bijdragen aan de waarneming of ervaring dat het best goed gaat, maar het kan je ook wijzen op de context van een dergelijke gedachte – dat mensen dat alleen maar tegen zichzelf zeggen als het juist niet zo goed gaat. Maar je kunt je ook bedenken dat het helpt, zelfs als het niet echt helpt.

Misschien is hier dan ook niet zozeer sprake van een subtekst, maar van een context. De wijze waarop je de “boodschap,” in dit geval een zin, maar in brede zin iedere waarneming die je als zodanig doet, begrijpt, wordt gegeven door het kader waardoor je de boodschap begrijpt.

En het kader is net veranderlijk als een oude/jonge vrouw.

“Het is niet mogelijk om te voorspellen welk individu terrorist wordt. Niemand is er ooit in geslaagd om een terroristisch profiel te maken. Ze zijn niet altijd ongelukkig, ze zijn niet altijd arm, ze komen niet altijd uit dezelfde regio. Ze zijn wel vaak crimineel en hebben wel vaak broertjes of zusjes die terrorist zijn.

Er is zelfs niemand die erin geslaagd is om een profiel voor de mens op te stellen. Tenzij je het platgeslagen verhaal van Aristoteles erbij betrekken wil, of het iets (diep)zinniger verhaal van Augustinus.

“Als ik alleen maar achter aanslagen aanren, merk ik dat de flipperkast hierboven te veel gaat flipperen. Het balletje moet ook rustig kunnen rollen.

Sterker, een flipperkast slaat op TILT. Dan kun je heel even NIKS.

 

† Maurits Martijn – https://decorrespondent.nl/3668/Elf-lessen-van-Beatrice-de-Graaf-de-hoogleraar-die-Nederland-de-weg-wijst-na-Parijs-/736866365004-1184d12a 23 november 15


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *