Shtraf het Schaap

Waarom zijn je overtuigingen zo overtuigend?

Omdat ze kloppen? Maar hoe kunnen ze dan verschillend zijn van persoon tot persoon en nog steeds allemaal stuk voor stuk zeau als onafwendbaar dwingend ervaren worden? De grijze muis, die volgzaam rationalistisch denkt, veronderstelt natuurlijk dat hij zoals Sook al zijn overtuigingen onderzocht heeft. En toen zag hoe het echt zat.

Overtuigingen kunnen hun overtuigingskracht alleen putten uit hun ecologie. Maar dan is de constructie ook essentieel en leiden de gedachten die je hebben gegrepen, die je hebt leren kennen, ook tot het inzicht dat ze belangrijk, ja onmisbaar zijn. Vandaar dat je niet anders kan dan roepen dat je dat zijn!

Niveauverwarringen hebben betrekking op ons taalgebruik, omdat we zonder hierop gespitst te zijn niet zo makkelijk opmerken waar het ene niveau in het andere overgaat.

Het transioneel denken is ook brainstormen, in de zin dat het een positieve versie van het uitstellen van het oordeel van het scepticisme genereert. En bovendien – iemand die zich keert tegen het generatieve gedachtengoed van het transionalisme bevestigt nu juist de kracht van die manier van denken.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *