Principia Manifestanda

“We hebben dus een goede reden – een goede trance – om contra-cynisme te koesteren.

Een trance is een set, & een set is als een setting. Frames voor redenen, generativiteit in plaats van doodredeneren. Maken tegen afmaken.

Verheffen vs. opheffen.

Reikhalzend uitkijken en – tegenover tegenover” – bedoelingen stellen.

We denken dus niet in termen van mogelijkheden, we stellen ons ten doel in termen van nieuwsoortige velden van voorstellingsvermogen te willen werken. Optimisme lijkt te passen bij het non-lineaire denken, maar het heeft er eigenlijk niets mee te maken. Ik zou kunnen zeggen: “Ik wist ook niet waar ik mee bezig was – ik had alleen een vaag vermoeden dat er iets geweest moest zijn..

En toch begon alles met het idee dat het bewustzijn geen bewustzijn van – of awareness – is, een stabiele ruimte, maar dat de inhoud het kader vervormt, wat “het bewustzijn als zodanig” verklaart – natuurlijk of logisch maakt – wat opeens volkomen helder en scherp in beeld brengt waarom persoonsvorming en knutselen en vrijere school en hard lachen de motor worden van de toekomst.

Sinds wanneer plakken ondernemers aan rationaliteit? Terwijl die zeevarende ondernemers juist zo weinig deelden met de wetenschap, op de sextant na. Wat was verpletterender voor militairen dan de atoombom?

Militairen hebben ook nooit begrepen wat je daarmee moest doen.

Wat voor programma had Heraclitus? Newton? Einstein was niet voor niets een “klerk?”

Luther? Hofmann?

Oppenheimer had een programma. Maar Feynman? Werd George Michael beter door zijn contract?

Wie is Donna Tartt?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *